Nieuwe school in Zichem
1167 dagen resterend
In de buurt van de Hamersraat en Weg Messelbroek in Zichem komt binnenkort een nieuwe school. Geen gewone school, maar een toekomstgerichte plek waar kinderen leren, spelen én na school opgevangen kunnen worden.
Waarom bouwen we een nieuwe school met BKO?
- Als stad engageren we ons om degelijk en toekomstgericht gemeentelijk onderwijs aan te bieden. Dit betekent ook investeren in kwaliteitsvolle infrastructuur. De bestaande lagere schoolgebouwen in Zichem en Keiberg voldoen niet meer aan de huidige normen op het vlak van onderwijs, energie, en comfort. Renovatie is geen optie. Alleen al het verduurzamen of aanpassen van de verwarmings-, ventilatie- en aircosystemen zou betekenen dat de gebouwen tot de draagconstructie gestript moeten worden. Dit is een aanpak die zeer arbeidsintensief is, budgettair moeilijk in te schatten valt en een tijdelijke herhuisvesting zou betekenen.
- Beide scholen kampen met plaatsgebrek. De school in Keiberg organiseert al jaren lessen in containerklassen.
- Met het oog op de toekomst willen we ons stedelijk patrimonium doelgericht verkleinen, zonder in te boeten aan kwaliteit van de dienstverlening. De beperkte afstand tussen Zichem en Keiberg, maakt een gezamenlijke lagere school perfect mogelijk.
- Eén school betekent één leraarskamer, één turnzaal, enz... Minder ruimte is kostenbesparend.
- Eén school maakt een efficiëntere personeelsinzet mogelijk.
- Daarnaast zetten we als lokaal bestuur sterk in op toegankelijke en betaalbare buitenschoolse opvang en activiteiten. Niet alleen omdat het wettelijk verplicht is, maar vooral omdat we geloven in het belang ervan voor onze kinderen, ouders en de hele buurt. We willen kinderen voldoende ruimte bieden om te spelen, te groeien, te kiezen en ook tot rust te komen. Tegelijk willen we ouders ondersteunen om werk en gezin beter te combineren. Daarom is het logisch en noodzakelijk dat de buitenschoolse kinderopvang deel uitmaakt van dit project.
- We willen het nieuwe gebouw ook buiten de schooluren zinvol gebruiken. We bekijken hoe lokalen of andere ruimtes gebruikt kunnen worden door verenigingen, buurtbewoners of partners die iets waardevols betekenen voor de kinderen of de buurt. We onderzoeken verschillende pistes, zoals verhuur of samenwerking. Ons uitgangspunt is een multifunctioneel gebouw dat ten dienste staat van de hele gemeenschap.
- Een deel van de groene zone rond de nieuwe school wordt opengesteld en biedt extra speel- en ontmoetingsmogelijkheden voor kinderen en jongeren uit de buurt.

Tijdslijn
1
Maart 2025
27 mrt 2025 - 27 mrt 2025- De gemeenteraad heeft de selectieleidraad goedgekeurd. Op basis van dit document worden de ontwerpers aangeduid waarmee onderhandeld wordt.
2
April 2025
24 apr 2025 - 24 apr 2025- De gemeenteraad heeft de gunningsleidraad goedgekeurd. Binnen dit kader worden de ingediende ontwerpen geëvalueerd en een ontwerpteam gekozen.
3
Mei 2025
22 mei 2025 - 31 mei 2025- De gemeenteraad heeft het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Wonen goedgekeurd. Voorafgaand aan deze beslissing vonden de verplichte inspraakmomenten plaats: een eerste participatieronde en een openbaar onderzoek. Tijdens dit onderzoek bezorgden verschillende inwoners hun opmerkingen en verleenden hogere overheden hun advies. De GECORO, de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, bundelde alle opmerkingen en adviezen en bracht hierover advies uit aan de gemeenteraad.
- Het bestuur informeert de buurtbewoners, de ouders van de betrokken scholen, de oudercomités, de gezinnen die gebruik maken van de buitenschoolse kinderopvang.
- De organisatie Kind en Samenleving keurde onze aanvraag voor het “compact ruimtelijk inspraaktraject kinderen en jongeren” goed. We organiseren drie inspraaksessies: één met de leerlingen van de lagere school Keiberg, één met de leerlingen van Zichem en één met kinderen en jongeren uit de buurt. Zij gaan nadenken over de invulling van de buitenruimte, maar ook hun gebruiksroutes en mobiliteit worden in kaart gebracht. De input uit deze sessies wordt overgemaakt aan de ontwerpers van de nieuwe schoolsite.
- Het bestuur onderhandelt over principieel akkoord over de aankoop van de gronden.
- Het college van burgemeester en schepenen selecteert 3 mogelijke ontwerpers.
4
Juni 2025
01 jun 2025 - 30 jun 2025- Samen met expertisebureau Kind & Samenleving worden er 3 inspraaksessies georganiseerd om de invulling van de buitenruimte vorm te geven. Leerlingen van 't Stokpaardje, leerlingen van 't Belhameltje en kinderen en jongeren uit de buurt worden betrokken.
- Het bestuur informeert alle inwoners van de stad.
- Het bestuur start de formele procedure voor het verwerven van de gronden.
- De gemeenteraad keurt de verkoopovereenkomst goed met betrekking tot de aankoop van de grond voor het bouwen van een school te Zichem.
5
September - Oktober 2025
01 sep 2025 - 31 okt 2025- Het college van burgemeester en schepenen duidt de ontwerper aan die de school, de BKO en de buitenruimte uittekent.
- De gemeenteraad keurt de ontwerpakte voor de aankoop van de grond goed.
6
Maart 2026
01 mrt 2026 - 31 mrt 2026Het bestuur dient het subsidiedossier in bij AGION. AGION is het Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs. Het agentschap draagt een belangrijk deel van de kosten voor de bouw van de school.
7
Juli 2026
01 jul 2026 - 31 jul 2026- AGION heeft een beslissing genomen over het ingediende subsidiedossier.
- Het bestuur start de aanbestedingsprocedure op. We gaan op zoek naar een aannemer.
8
Januari 2027
01 jan 2027 - 31 jan 2027We starten met de bouw van onze nieuwe school, BKO en speelruimte
9
September 2028
01 sep 2028 - 30 sep 2028We openen de school, BKO en speelruimte.